معرفی کوتاه HypeCycle

 HypeCycle نمودار گرافیکی ثبت شده از طرف شرکت Gartner است، که برای بررسی و تحقیق در مورد بلوغ و مقبولیت یک فناوری از آن استفاده می شود. معمولا شرکت های بزرگ نرم افزاری یا غیر نرم افزاری با کمک گرفتن از چنین تحلیل هایی، تصمیمات استراتژیک فناوری های مصرفی خود را اتخاذ می کنند. سوالهایی که ممکن است در مورد یک فناوری پیش روی یک سازمان باشد می تواند به صورت زیر باشد:

  • آیا زود هنگام به سمت فناوری مورد نظر حرکت کند؟
  • آیا به صورت معتدل پیش رفته و منتظر پیاده سازی ها و نمونه های موفق اولیه بماند؟
  • آیا تا بلوغ کامل فناوری صبر کند؟

بدیهی است در حالت های ذکر شده، از بالا به پایین ریسک استفاده از فناوری کم شده ولی منافع کسب شده از جنبه به اصطلاح “اولین بود” نیز از دست خواهند رفت.

Gartner هر سال گزارش تحلیلی در مورد فناوری های نرم افزاری و مرتبط با صنعت فناوری اطلاعات را ارائه می دهد. که به صورت اسناد تحلیل مفصل هستند. ولی متدولوژی استفاده شده در این تحلیل ها به صورت جامع، مدل HypeCycle است. این نمودار از بخش های مختلفی تشکلیل می شود که در ادامه در مورد آن بیشتر صحبت خواهم کرد.

نمونه ای از این نمودار جالب را در زیر می توانید ببینید.

559px-Gartner_Hype_Cycle.svg

نحوه خواندن و مراحل نمودار HypeCycle به صورت زیر است

  • Technology Trigger
  • Peak of inflated expectations
  • Trough of disillusionment
  • Slope of enlightenment
  • Plateau of productivity

Technology Triggerd (معرفی فناوری)

این مرحله، مرحله معرفی شدن یک فناوری است. در این مرحله معمولا در یک زمان بسیار کم، از طریق رسانه ها و دیگر روش ها، فناوری طرفداران و کنجکاوان زیادی کسب می کند. تعدادی محصولات به اصطلاح proof of concept برای فناوری ایجاد می شوند ولی هیج استفاده تجاری از آن موجود نبوده و قابلیت استفاده از آن پروژه های جدی تجاری اثبات نشده است.

Peak of inflated expectations (قله انتظارات بی جا و بی اساس!)

در این مرحله تعدادی محصول موفق توسط فناوری ایجاد می شوند ولی به همراه درصدی شکست نیز هستند که به دلیل مقبولیت زودرس و اولیه فناوری دیده نمی شوند.

Trough of disillusionment (سرخوردگی)

هر چقدر که پیاده سازی ها و محصولات انجام شده توسط فناوری به شکست خوردن ادامه می دهند، علاقه ها به استفاده از فناوری کمتر می شود. تولید کننده گان فناوری یا پروژه را رها می کنند یا به تکاپوی شدیدی می افتند. ادامه سرمایه گذاری فقط در صورتی اتفاق خواهد افتاد که تولید کنندگان فناوری محصول خود را بهبود دهند. و این بهبود به استفاده کنندگان زود هنگام فناوری کمک کند تا پروژه های خود را زنده نگه دارند.

Slope of enlightenment (شیب روشنفکری!)

نمونه هایی از اینکه چگونه فناوری می تواند به enterprise کمک کند بوجود می آیند و به طور وسیعی مورد مطالعه قرار می گیرند. سازندگان فناوری، نسل دوم و سوم محصولات با استفاده از فناوری را ایجاد می کنند. شرکت های محافظه کار در این مرحله نیز مقداری محتاط هستند.

Plateau of Productivity (بهروری)

اگر فناوری تا این مرحله زنده بماند، این جاست که استفاده از آن به صورت صنعتی و تجاری  شروع خواهد شد.  قابلیت زنده ماندن و قابلیت استفاده از فناوری مورد نظر در این مرحله با معیارهای بهتری قابل اندازه گیری خواهد بود.

در مطالب بعدی نمونه ای از نمودار HypeCycle را ارائه خواهم کرد.

 

1 دیدگاه برای «معرفی کوتاه HypeCycle»

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *